Diakonhjemmet behandler nå brystkreft, prostatakreft,
tykk- og endetarmskreft, lungekreft, føflekkreft (malignt melanom), kreft i
bukspyttkjertel, lymfekreft og blodkreft.
- Vi tilbyr ulike former for medikamentell
kreftbehandling, inkludert cellegift, immunterapi, målrettet behandling og
antihormonell behandling, sier overlege og onkolog Katinka Farbrot. - Behandlingen gis enten for å holde utbredt kreftsykdom
i sjakk eller som tilleggsbehandling etter en kurativ operasjon.
Nydiagnostiserte
I følge avtalen med Helse Sør-Øst skal nydiagnostiserte kreftpasienter til Diakonhjemmet. De som er i gang med behandling på OUS fortsetter med behandlingen sin der. Farbrot sier at det likevel gjøres unntak for de pasientene som ønsker å komme til Diakonhjemmet, selv om de er i et behandlingsløp på OUS.
Pasienter får fortsatt strålebehandling på Ullevål eller Radiumhospitalet, mens det meste av kreftkirurgien også skjer på OUS (Aker, Rikshospitalet, Radiumhospitalet eller Ullevål). Unntaket er tykktarmskreft, dette opereres på Diakonhjemmet.
Øker aktiviteten
Per i dag er det 118 nyhenviste onkologiske og noen titalls pasienter med blodkreft i behandling ved Diakonhjemmet. Hver uke får rundt 50 pasienter infusjoner. Pasienter med blodkreft utgjør de fleste av disse. Antallet nye pasienter øker for hver uke.
Det er tre kreftspesialister knyttet til Senter for kreftbehandling, samt åtte sykepleiere i 50 – 100 % stillinger. To hematologer har vært ansatt ved sykehuset i flere år, disse er også knyttet til kreftsenteret.
Hovedtyngden av senterets aktivitet er behandling, men kontroller og oppfølging er også en del av virksomheten. Les om
Senter for kreftbehandlingMange samarbeider
Sykehusets palliasjonstilbud er en integrert del av behandlingstilbudet for kreftpasientene. Palliativt team ved sykehuset ble våren 2020 utvidet, blant annet med to onkologiske sykepleiere.
- Vi kan tilby pasientene individuelt tilpasset tilbud med tjenester fra blant andre kliniske psykologer, prestetjenesten, fysio- og ergoterapeuter, sosionom og palliativt team etter behov, sier Farbrot. I tillegg samarbeider vi nært med OUS om felles pasienter.
Se video:
Se videoen i fullskjerm på YouTube