I deres siste artikkel
(1) har Gjengedal og kolleger oversatt og undersøkt spørreskjemaet The Return-to-work Self-efficacy scale som kartlegger mestringstro i forhold til å komme tilbake i jobb etter depresjon og angstlidelser. De finner at spørreskjemaet har god kvalitet og at det predikerer om pasienter kommer tilbake i jobb et helt år etter at pasientene har mottatt behandling. Skjemaet er også et godt mål for hvorvidt pasienter som jobber mens de er syke mestrer jobben. Resultatet i denne studien viser derfor at skjemaet er et godt mål på effekten av behandling.
Arbeid viktig for helse og livskvalitet
Kunnskapsoppsummeringer viser at 30-50 prosent av alle helserelaterte ytelser som sykefravær og uføretrygd skyldes psykiske plager. Samtidig er arbeid viktig for helse og livskvalitet. Langvarig fravær fra jobb kan påvirke helsen.
- Pasientens egen vurdering av om de kommer til å mestre både sine psykiske plager og sine arbeidsoppgaver når de er tilbake i jobb er den mest solide indikator vi finner i vår forskning så langt, sier Gjengedal.
Forskergruppen
Forskningsgruppen «The Norwegian studies of psychological treatment and Work» (NOR-WORK) har i flere år fulgt opp sykefravær og uføreytelser i en stor gruppe pasienter om har mottatt behandling for depresjon og angstlidelser. Totalt er 4 doktorgradsprosjekter finansiert av Helse Sør-Øst, Norsk Forskningsråd og Stiftelsen DAM i gruppen som forsker på blant annet korttidsterapi for depresjon og angst, jobbintervensjoner, kost-nytte evaluering og mobbing.
Tidligere forskning
Tidligere forskning har vist at psykologisk behandling uten jobbfokus gir symptombedring, men ikke nødvendigvis økt retur til arbeid. I samarbeid med nederlandske forskere har derfor gruppen videreutviklet en protokoll og en veileder for jobbintervensjoner (2). Poliklinikken Raskere tilbake ved Diakonhjemmet sykehus har derfor fått i oppdrag å være nasjonal kunnskapsformidler for å spre informasjon om arbeidsrettet korttidsterapi ved angst og depresjon. Samme gruppe publiserte i tidsskriftet Work (2020) at metakognitiv og kognitiv terapi med et samtidig jobbfokus har god effekt ved betydelig symptombedring og signifikant reduksjon i sykefravær
(3).
Referanser:
- Gjengedal, R. G. H., Lagerveld, S. E., Reme, S. E., Osnes, K., Sandin, K., & Hjemdal, O. (2021).
The Return-to-Work Self-efficacy Questionnaire (RTW-SE): A Validation Study of Predictive Abilities and Cut-off Values for Patients on Sick Leave Due to Anxiety or Depression.
Journal of Occupational Rehabilitation.
(Les artikkelen som pdf)
-
Veileder i jobbfokusert terapi - Pdf / Web/Flipbook
- Gjengedal, R. G. H., Reme, S. E., Osnes, K., Lagerfeld, S. E., Blonk, R. W. B., Sandin, K., Berge, T., & Hjemdal, O. (2020). Work-focused therapy for common mental disorders: A naturalistic study comparing an intervention group with a waitlist control group.
Work, 66(3), 657-667.