LIS-er blir nå raskere inkludert
Hvert år får sykehuset nye LIS2 og LIS3 i Klinikk for medisin. I mars startet årets første LIS-er, som ble tatt imot på en helt ny måte.

– Å være fadder er en fin måte å bidra til en god arbeidsflyt og et godt arbeidsmiljø. De nye LIS-ene blir raskere inkludert i både det faglige og sosiale miljøet, i tillegg til at de får en fast person de kan kontakte når de lurer på noe eller trenger en prat, sier LIS og fadderansvarlig Sophia Witthaut.
For de som ikke er i klinikken og kjenner ordet: LIS betyr lege i spesialisering.
Hva går fadderopplegget ut på?
Første dag på jobb møter LIS-ene fadderen sin, en erfaren LIS 2 eller 3. I forkant har fadderen sendt en SMS for å avtale hvor og når de skal treffes. Videre viser fadderen den nyansatte legen alt det praktiske en nyansatt må vite, som garderobe, personalrom, kantine, toaletter, interne rutiner og omvisning på avdelingene. Fadderen blir med og fikser adgangskort, introduserer legen for sine kolleger og svarer på spørsmål den nyansatte har.
– Det er en fin måte å starte på fordi man får hjelp til å tyde de sosiale kodene. Hver arbeidsplass har sin egen kultur, og når man er helt ny vet man ikke hvordan den er. Da er det fint å ha en fadder som introduserer deg og som du kan spørre om alt, sier Kathrine Hald.
Fadderen fungerer også som en kontaktperson gjennom LIS-perioden, som er en trygghet for de nye legene. I ordningen er det også fastsatt en samtale mellom fadder og LIS etter to uker og etter seks måneder.
Fadderne har en hel dag frikjøpt
– Jeg føler verdsatt som ansatt. At jeg får en hel dag med en erfaren lege fra avdelingen for å bli kjent med sykehuset er mye verdt, sier Sondre Taarneby Nordstrand.
Sykehuset har lenge hatt en ordning for å introdusere nye LIS-er der en LIS 2 eller 3 har hatt ansvaret for å ta imot LIS-ene og vært en form for kontaktperson. Men det er først nå dette er satt i system, og fadderne har fått frikjøpt tid til å være fadder.
– Jeg har introdusert mange LIS-kull, og det har vært krevende å være en god kontaktperson og samtidig være i full jobb. Det er en stor forbedring å få tid til å være fadder uten at det går utover arbeidet. Jeg er strålende fornøyd, sier Stine Pihl Breivik.
Erfaringer hentet fra Vestfold
Takket være Cathrine Kristoffersen og hennes opplevelser som ny LIS ble det satt i gang et pilotprosjekt på Sykehuset i Vestfold. Kristoffersen savnet en mer systematisk oppstart og noen hun kunne spørre og snakke med da hun selv var LIS. Pilotprosjektet ble en suksess og Helse Sør-Øst innførte derfor ordningen i alle helseforetakene i regionen.
Nye leger skal tas bedre imot - Helse Sør-Øst RHF
– Vi er glad vi har fått på plass en strukturert fadderordning hos oss slik at vi får tatt imot og inkludert våre nye kollegaer på en god måte, sier Veslemøy Cecilie Garmark, avdelingsleder for medisinske leger.