Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

#ScienceForUkraine

Møt vår ukrainske gjesteforsker

Se for deg at du blir tvunget til å forlate hjemmet ditt fordi maskerte menn med våpen kan drepe deg fordi du ikke støtter dem. Ukrainske Valeria Melokhina MD ph.d. opplevde dette i 2014.

Publisert 30.05.2023
Sist oppdatert 16.02.2024
En kvinne som smiler til kameraet
Med fare for livet flyktet revmatolog Valeria Melokhina fra hjembyen i Donetsk.

Hun, ektemannen Maksym og deres lille sønn Andrij måtte flykte fra Donetsk sammen med Melokhinas mor og bestemor. Separatistene, som tok kontrollen i området, er støttet av Russland, et regime med utryddelse av meningsmotstand som politisk virkemiddel. 

Hjemst​edet ble livsfarlig 

– Å ytre seg mot russerne ville bety døden eller annen straff. Mange helsearbeidere har blitt drept, tatt til fange eller straffet på andre måter, så vi måtte forlate hjembyen, forteller Melokhina. 

Familien flyttet til Kyiv der hun fikk jobb som revmatolog og mannen som forsker og øre-nese-halslege. 24. februar 2022 gikk Russland til invasjon med sikte på å ta kontroll over hele landet.

ScienceF​​orUkraine

Melokhina kontaktet REMEDY-senteret etter annonsering av muligheten for gjesteforskerstilling via #ScienceForUkraine.  I oktober 2022 kom hun til Oslo og fikk arbeidstillatelse tre måneder senere. Hun kunne starte som gjesteforsker ved REMEDY i januar. Nå står en publikasjon med utgangspunkt i Arctic trial for døren. Hun har analyserte data knyttet til pasienter i remisjon med subkliniske betennelser. 
Hun har arbeidsavtale med REMEDY til ut juni og ektemannen til august ved Oslo universitetssykehus/Rikshospitalet. 

– Min arbeidstillatelse varer så lenge det er krig i Ukraina, og jeg håper å kunne jobbe i Norge til krigen slutter. 

En ære å få jo​bbe ved REMEDY

– I REMEDY-senteret lærer jeg så mye om hvordan høykvalitetsforskning fungerer. Forskerfelleskapet har et fremragende faglig nivå og kollegene er profesjonelle, dedikerte og entusiastiske. Det er en ære å få jobbe her, sier hun ydmykt. Oslo omtaler hun også i rosende ordelag. Sønnen på elleve elsker alt ved Norge. I tillegg til norskopplæring får han også nettbasert undervisning fra Ukraina.  

Hjemme ​​i Kyiv 

Familiens Oslo-opplevelser står i sterk kontrast til hverdagen hjemme i Kyiv, der det ene droneangrepet avløser det andre.
 
– Jeg er veldig bekymret for min mor og min bestemor på 93 som er igjen i Kyiv, forteller hun med tårer i øynene. Alarmen går hver natt, noen ganger både to og tre ganger. Det er vanskelig for eldre og syke å gå til kalde bomberom om natten, så mange ganger lar de rett og slett være fordi de ikke klarer det. Jeg snakker med dem hver dag. Det er tungt å være så langt unna, spesielt når de har det så utfordrende. Å forlate hjemlandet er vanskelig, selv om det er helt fantastisk å være trygg i Norge. 

Malokhina uttrykker evig takknemlighet for all hjelp og støtte hun og familien har fått i Norge. 

Sykehus bo​mbes

 I BMJ feb. 2023 kan du lese at det ifølge menneskerettsgrupper har vært mer enn 700 angrep på sykehus, helsearbeidere og annen medisinsk infrastruktur i Ukraina siden invasjonen startet. 

– Vi har flere kjente som har blitt skadet eller drept. Vår gode venn, kirurgen og trebarnsfaren Aleksandr, døde ved fronten, der han prøvde å redde liv, forteller Malokhina med sorg i stemmen. 

Russlands f​orbrytelse

Når vi snakker om okkupasjonen og invasjonen er hun tydelig. På linje med Jens Stoltenberg og mange med ham mener Malokhina at dette er en krig som angår oss alle: 
– Russland har begått forbrytelser mot menneskeheten under sin mer enn ett år lange invasjon av Ukraina. Russland er et diktatur gjennomsyret av frykt, korrupsjon og nepotisme med en despot på toppen, som stadig går til angrep for å utvide sitt territorium og makt. Jo mer russerne bomber, jo mer motstand vil de møte i Ukraina. Vi ønsker et reelt demokrati med ytringsfrihet. Det er umulig under Russland, sier hun. At Ukraina beveger seg mot å bli NATO- og EU-medlem mener hun er blant grunnene til at Russland går til massive krigshandlinger. Krigen må stoppes, sider hun, for Russland gjør det de alltid gjør, de prøver å ta naboland for å skaffe seg mer makt. Hvis de tar Ukraina vil det ikke stoppe der, de vil gå videre til nye områder, mener hun. 

Hjelp helsearbeidere i Ukraina

Vil du bidra til at helsearbeidere i Ukraina kan gjøre nødvendig medisinsk innsats ved fronten? Malokhina anbefaler å donere penger til Hospitallers, en ukrainsk frivillig organisasjon av helsearbeidere som redder liv på frontlinjene.

Den største ukrainske plattformen for fundraising​, opprettet av Zelenskyy, er også et godt alternativ.
Ukraina.jpg