Høie nevnte særlig hvordan sykehusets smittevernteam bistår direkte med rådgivning til sykehjemmene og hjemmetjenestene i sektoren og overfor sykehjemmene drevet av Diakonhjemmet Omsorg. Sykehuset utvidet også teststasjonen for egne ansatte slik at kommunen kunne sende sine innbyggere til covid-testing der.
Felles spesialister
Men tett samhandling mellom sykehuset og bydelene er ikke noe nytt.
Tre eksempler:
- Sykehuset har etablert samarbeid med Diakonhjemmet Omsorg også om felles legespesialister innen geriatri og alderspsykiatri som bistår sykehjemmene/sykehjemslegene.
- Sykehuset har deltidsansatte fastleger (praksiskonsulenter) som legger til rette for optimal kommunikasjon og økt samarbeid mellom sykehusleger og fastleger på systemer og pasientgrupper.
- Sykehuset har pågående prosjekter med bydelene om integrerte helsetjenester mellom sykehuset og bydelene for å sikre færre og sømløse overganger mellom sykehuset og bydelene for de mest ressurskrevende pasientene. Her har Helse Sør-Øst bidratt med innovasjonsmidler.
Alle disse arenaene er i tråd med intensjonen til det som nå er organisert som landets helsefelleskap.
Mer brukerdeltakelse
Et av kravene til de nye helsefellesskapene er blant annet å inkludere brukere og fastleger i samarbeidsarenaene. Diakonhjemmet sykehuset og bydelene har allerede utvidet representasjon med brukere og fastleger i det som foreløpig heter Lokalt samarbeidsutvalg.
Ba om råd
Sykehuset og bydelene i sektor har også tradisjon for kreativitet i det tette samarbeidet. I 2019 gjennomførte de to ideelle sykehusene i byen et rådslag med alle våre samarbeidspartnere. Der ba sykehusene om råd om hva som skal til for å bli lokalsykehus slik byen vil ha dem.
Les mer om rådene her: 06.06.2019:
Samarbeidspartnere har gitt oss råd Lokalsykehus - slik Oslo vil ha det (PDF)Se flere nettsaker om fremtidens pasientbehandling på Helse Sør-Øst RHF’s temaside