Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Velkommen, sykehusets nye direktør

Kari-Jussie Lønning er på plass. Den nye direktøren gleder seg stort til å bli kjent med ansatte og sykehuset.

Publisert 02.01.2025
En kvinne som smiler i et rom
Kari-Jussie Lønning har med seg svært nyttige erfaringer fra ulike nivåer av offentlig helsetjeneste og fra ideell sektor.

– Diakonhjemmet sykehus er først og fremst kjent for god behandling og omsorg. Det har lang historie og stolthet, med engasjerte ansatte som gjennom tidene har vært djerve i sin evne til å kjempe for å bevare sykehusets posisjon gjennom store helsepolitiske endringer.

Lønning startet i sin nye jobb 2. januar. Høsten har hun brukt til å runde av og sikre utviklingen videre på Modum Bad hvor hun har vært direktør de siste årene.

Hun er takknemlig for tilliten hun nå er gitt som direktør på Diakonhjemmet sykehus.

– Jeg kommer til et veldrevet sykehus som ivaretar sine funksjoner på en imponerende måte både som lokalsykehus, i sine regionale og nasjonale funksjoner og som forskningssykehus.

Et par kvinner som smiler
– Jeg er stolt over at sykehuset har fått sin første kvinnelige direktør, sier Ingunn Moser, styreleder på sykehuset og administrerende direktør/forstander i Diakonhjemmet stiftelse.

Kunnskapsbasert utvikling

Lønning brenner for kunnskapsbasert utvikling i all pasientbehandling. Nå ser hun frem til å lede et sykehus med betydelig forskningsvirksomhet. Som direktør blir hun også styreleder for REMEDY, vårt nasjonale kliniske forskningssenter innen revmatologi.

– Drømte du om å bli forsker selv?

– Nei. Men jeg er opptatt av forskning og av forskningsformidling. Jeg har blant annet ledet Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) siden 2013. Det er blitt en unik kunnskapsbase om norske studenters fysiske og psykiske helse med 60 000 respondenter i siste undersøkelsesrunde og så langt 54 artikler i anerkjente internasjonale tidsskrifter, blant annet Lancet, forteller hun.

Vi må alltid gjøre vårt beste

– Hvilken av sykehusets fire kjerneverdier (respekt, kvalitet, tjeneste og rettferdighet) blir viktigst for deg som direktør?

– For meg henger kvalitet og respekt både høyt og uløselig sammen! Vi må møte oppgavene våre med ydmykhet og med ambisjon om alltid å gjøre vårt beste. Vi må også møte hverandre som gode kolleger og som medmennesker, skape godt humør og trygghet. Det er utrolig hva et godt arbeidsmiljø gjør for pasientsikkerhet og kvalitet! Det hele summerer seg opp til at vi må verdsette hver enkelt pasients ukrenkelige verdi som individ og sikre best mulig behandling.

Bidra til beslutninger på rett tid

Lønning har med seg et rykte som tydelig, kunnskapsrik, engasjert og med stor sans for en god latter.

– Ja, trygghet og gode relasjoner mellom kolleger er gull verdt. Litt moro og humør kan være forløsende i enhver prosess!

– Hvilke spor har du ambisjoner om å sette på Diakonhjemmet sykehus?

– Først og fremst er vi et VI sammen som skal sette spor videre. Min jobb er å være med og legge til rette for gode og effektive prosesser og for å bidra til beslutninger på rett tid. Jeg er ekstremt opptatt av åpenhet og fremdrift i alle prosesser og av at vi noen ganger må ta beslutninger som ikke alle er enige om. Prosesser som ikke fører til noe er spill av tid og krefter.

Allmennleger håndterer et stort daglig spenn

Lønning er utdannet lege og har en lang karriere som allmennlege:

– Allmennleger må håndtere et stort faglig spenn. Jeg måtte skjønne når det var viktig å koble inn spesialisthelsetjenesten og når jeg ikke burde gjøre det. Jeg måtte også venne meg til det betydelige behovet det er etter hjelp til enhver tid og til å ta viktige avgjørelser uten at det finnes to streker under svaret.

Etter hvert ble det stadig mer helseledelse. På Modum Bad fikk hun også erfaring med å lede en ideell virksomhet med sterke diakonale tradisjoner, og som samtidig fikk sitt hovedoppdrag fra Helse Sør-Øst. Erfaringen kommer godt med nå. Lønning har med seg både gullkorset rundt halsen og svært nyttige erfaringer fra ulike nivåer av den den offentlige helsetjenesten og fra ideell sektor.

 

Kari-Jussie Lønning (55):

  • Spesialist i allmennmedisin og gjennomført spesialiseringen i samfunnsmedisin.
  • Jobbet 11 år som allmennlege i Drammen.
  • Kommer fra stillingen som administrerende direktør på Modum Bad.
  • Tidligere jobber: LIS-lege i Medisinsk klinikk på Drammen sykehus og mangeårig samhandlingslege på sykehuset. To perioder med helsepolitikk og utdanningsansvar i Legeforeningen, sist som fagdirektør. Direktør i SiO helse og leder av SHoT-undersøkelsen siden 2013. Direktør for kompetanse i Vestre Viken.
  • Har topplederutdanning innen helseledelse og master i helseadministrasjon.