Har du vondt et pinlig sted?
Se filmen der du møter en av våre spesialister, og en pasient som forteller sin historie.
Behandling
En fistel er en unormal forbindelse mellom to hulorganer, for eksempel blodårer, tarm eller andre organer. Fistler som går fra tarmen og ut til huden er en smal kanal som har dannet seg mellom indre del av endetarmen og huden rundt endetarmsåpningen. Det finnes ulike operasjonsteknikker for å få behandle fistler.
Se filmen der du møter en av våre spesialister, og en pasient som forteller sin historie.
Det finnes ulike operasjonsteknikker for å behandle fistler. Hvis du har en fistel fra tarm til hud, vurderer vi nå om du skal ha behandling og eventuelt hvilken behandling som er best for deg. Hvilken behandling som er best for deg kan du og helsepersonell komme frem til sammen. Dette kalles samvalg. Å være med og bestemme er en rettighet du har.
Det er fastlegen som henviser deg til behandling og gastrokirurg vurderer henvisningen innen 5 dager. Nasjonale retningslinjer (veileder) sammen med legens individuelle vurdering vil avgjøre eventuell ventetid. Du skal ha mottatt skriftlig svar på henvisningen innen det er gått 10 dager fra vi har fått henvisningen.
Du vil få innkalling til poliklinikken vår 1–2 uker før operasjonen. I noen tilfeller får du denne timen dagen før operasjonen. Her blir det tatt blodprøver av deg, og en kirurg undersøker endetarmen din. I tillegg vil du få snakke med fysioterapeut.
Før operasjonen må du tømme tarmen. Det gjøres ved hjelp av et tarmtømmemiddel. Det kan være aktuelt at du får et klyster for å tømme tarmen på morgenen operasjonsdagen.
Du får en sprøyte med blodfortynnende middel for å forebygge blodpropp. Før operasjonen får du avslappende medisiner.
Du skal dusje om kvelden og ta på rent tøy før du legger deg i ren seng.
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.
Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk.
Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette
Operasjonen utføres i narkose. Vi legger inn et blærekateter før operasjonen starter. Dette for å hindre at urin blir stående i blæra og presse på operasjonsområdet.
Etter operasjonen ligger du på overvåkningsavdelingen i noen timer.
Du vil kun få drikke de første dagene etter operasjonen. Kirurgen vurderer når du kan begynne å spise fast føde. Dette er for å unngå at avføring belaster det opererte området. Du vil få avføringsmiddel når du begynner å spise.
Du må regne med å ha blærekateter noen dager etter operasjonen. Noen pasienter vil også få dren etter operasjonen.
Kirurgen vurderer hvor lenge du skal være sengeliggende. Sykemelding etter operasjonen er avhengig av hva slags jobb du har.
Diakonveien 12, 0370 Oslo
Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo