Hjerteinfarkt
Hjerteinfarkt skyldes at en blodpropp helt eller delvis tetter til en av kransårene i hjertet ditt. Kransårene er de blodårene som forsyner hjertemuskelen med oksygenrikt blod. Blir en eller flere av kransårene tette, vil det ofte gi symptomer i form av sterke brystsmerter. Tilstanden er alvorlig og det er derfor viktig at du kommer raskt til sykehuset for behandling.
Hjertet er en muskel som sørger for at alle kroppens organer får oksygenrikt blod. Hjertet selv trenger også oksygen for å fungere, og får dette gjennom kransårene (blodårene i hjertet) som ligger utenpå hjertet.
Hjerteinfarkt oppstår på grunn av fettavleiringer i hjertets kransårer. Vi kaller prosessen aterosklerose eller åreforkalkning. De fleste får slike fettavleiringer i større eller mindre grad med økende alder, men noen er mer utsatt enn andre.
Symptomer
Utredning
Behandling
Medikamentell behandling
Utblokking (PCI)
Hjerteoperasjon (by-pass operasjon)
Forebyggende behandling
Kliniske studier
4 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- Utprøving av tocilizumab ved hjerteinfarkt
- Utprøving av en ny medisin for å redusere kolesterolet hos personer med høy risiko for hjerte- og karsykdom
- Årsaker til mislykket trombolysebehandling ved akutt hjerteinfarkt
- En studie for personer over 18 år med høy risiko for kardiovaskulær sykdom
Oppfølging
Medisiner etter gjennomgått hjerteinfarkt
Kontakt
Kurs
- KransåresykdomKurset passer for deg som har hatt hjerteinfarkt eller angina pectoris ("hjertkrampe"), og som enten er behandlet med utblokking, hjerteoperasjon eller som kun er medikamentelt behandlet. Tilbudet er også for dine pårørende/nærstående.Kransåresykdom26.november2024Flere datoer