Psykoselidelse
Psykose er ikke én bestemt lidelse eller sykdom, men et symptom som kan kalles en forvirringstilstand. Det finnes flere typer behandling. De fleste som får behandling blir bedre, og mange blir helt friske.
Utredning
En psykoselidelse kan altså fremstå på forskjellig vis fra person til person, og kan ha mange ulike årsaker. Derfor må behandlingen tilpasses den enkelte. For å kunne gi deg et godt behandlingstilbud er det viktig å gjøre en utredning av dine plager og problemer. Dine tanker og meninger om hvilke tiltak som passer best for deg i din situasjon, skal tillegges stor vekt. Din behandler skal lytte til det du har å si, og dine oppfatninger skal bli tatt på alvor. Ved behov gjennomføres også felles samtale med familie og eventuelt andre pårørende.
På bakgrunn av utredningen skal din behandler kunne stille en diagnose, ut fra hvilke plager du har og i hvilken grad de gjør det vanskelig for deg å fungere i hverdagen. Deretter setter du og din behandler i fellesskap opp en plan for behandling, der du får god informasjon om ulike former for behandlingstiltak.
Behandling
Behandlingen vil vanligvis bestå av en kombinasjon av flere ulike tiltak, og omfanget av hjelpetiltakene vil variere i tråd med den enkeltes behov og hvor store problemene er. Tiltak i behandlingen kan være:
Tilbud om medikamenter som hjelper mot psykose eller depresjon. Både som pasient og pårørende har du rett til grundig informasjon om de medikamenter som brukes, fordeler og ulemper, virkninger og mulige bivirkninger.
Psykoterapi med regelmessige samtaler der du og din behandler samarbeider om å løse problemer i din hverdag og om å oppnå mål som er viktige for deg. Din opplevelse og dine behov står i sentrum. Tiltak for å mestre psykotiske symptomer som for eksempel stemmehøring vil stå sentralt, likeså arbeid med angst og depressive plager. Det er oftest ønskelig og nyttig at de pårørende er med i noen av samtalene.
- Tilbud om undervisning om din psykiske lidelse, enten individuelt eller i gruppe sammen med andre pasienter. Familien, eventuelt andre nære personer, vil også få et lignende undervisningstilbud.
- Tilbud for hele familien, som for eksempel samtaler der en eller flere familier samles. Her får man kunnskap og gode råd. Man får også anledning til å drøfte problemer og behov, og utveksle erfaringer om hva som kan være til hjelp.
- Tilbud om støtte til mestring av studier og jobb (se egen informasjon om individuell jobbstøtte).
- Tilbud om støtte til fysisk aktivitet og trening, og råd om kosthold og ernæring, blant annet for å forebygge sykdom som for eksempel diabetes og hjertesykdom.
- Opplæring i hvordan du kan forebygge tilbakefall.
Oppfølging
Etter at du har avsluttet behandlingen hos oss i spesialisthelsetjenesten kan du ha utbytte av oppfølging fra din fastlege og annet helsepersonell i primærhelsetjenesten. Et nyttig redskap her er en plan for forebygging av tilbakefall, med punkter for konkrete ting du kan gjøre, bygget på dine erfaringer om hva som hjelper. Din behandler i primærhelsetjenesten kan ved behov søke faglige råd hos oss. Dere kan også drøfte muligheten for en ny henvisning dersom det blir aktuelt.
Mer informasjon
Du finner mer informasjon om psykoselidelse via lenken under:
Psykose - temaside på helsenorge.no