Kurs og opplæring for pasienter og pårørende
Se vår kursoversikt
Målet med kursene er å legge til rette for at pasienter og pårørende tilegner seg kunnskap og ferdigheter. Kursene har fokus på bevisstgjøring av egne ressurser for å ta gode beslutninger om egen helse, gjennomføre endringsprosesser og mestre langvarige helseutfordringer.
Å mestre egen sykdom
er en medisin som brukes alt for lite
- Pasient
Ved å arrangere opplæring i grupper legger man til rette for at deltagerne kan lære både av helsepersonell og av hverandre. Ofte er det i treffpunktet mellom teoretisk kunnskap og erfaringskunnskap at den gode læringen oppstår. Arbeidsmåten er å legge til rette for et likeverdig tilbud mellom erfarne brukere og tverrfaglig personell i utvikling, gjennomføring og evaluering av kursene.
Kursene har som mål å legge til rette for at pasienter og pårørende skal:
- Tilegne seg kunnskap og ferdigheter.
- Bli oppmerksom på egne holdninger og ressurser for å ta gode beslutninger om egen helse. «Hva er viktig for meg?»
- Få økt tro på egen mestring.
- Utveksle erfaring med andre i lignende situasjon.
- Oppleve støtte til å gjennomføre endringsprosesser og mestre langvarige helseutfordringer, som kan bidra til økt livskvalitet.
Helsepedagogikk
Kompetanse innen helsepedagogikk er en sentral forutsetning for gode lærings- og mestringstilbud. Pasient- og pårørendeopplæring brukes som den praktiske gjennomføringen av helsepedagogiske tiltak, både individuelt og i grupper.
Helsepedagogisk aktivitet i helsetjenesten er basert på fag-, erfarings- og brukerkunnskap, samt kunnskap om endringsfokusert arbeid. Målet er å fremme læring om helse og sykdom, styrke mestring og gode livsvalg når skade eller sykdom oppstår.
Helsepedagogikk handler om hvordan du som fagperson, i dialog med pasient og pårørende, evner å formidle oppdatert informasjon på en forståelig måte. Brukermedvirkning og myndiggjøring av pasienter og pårørende er avgjørende for å få til et likeverdig samarbeid mellom pasienter, pårørende og fagpersonell.
Lærings- og mestringssenteret arrangerer helsepedagogiske lunsjer fire ganger i året. Her inviteres likepersonene og alle fagpersoner som er tilknyttet lærings- og mestringskursene. Det inviteres til dialog og kompetanseheving knyttet til ulike helsepedagogiske tema. Ansatte ved LMS bidrar gjerne med råd og veiledning knyttet til helsepedagogiske utfordringer der det er ønskelig.