Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Autisme

Vil styrke behandlingstilbudet i hele landet

Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen (VPA) har lang erfaring med gruppebasert behandling. Avdelingen har også kursholderkurs til andre enheter og behandlere som vil starte med mestringskurs for voksne med autismespekterforstyrrelser. – Behovet for økt kunnskap på dette feltet er stort, sier psykolog Hanne S. W. Nilsson.

Publisert 29.01.2025
En gruppe kvinner som smiler
Sara E. Lindholm, Hanne S. W. Nilsson, Marit S. Næss og Gitta Starckjohann er noen av de du får treffe på kursholderkurs for autismespekterforstyrrelser.

Autisme er en utviklingsforstyrrelse som innebærer vansker ved sosialt samspill, kommunikasjon og gjentakende atferd og begrensede interesseområder. Det kan være krevende å tolke og forstå hva andre sier og mener. Rundt én prosent av befolkningen har autisme (helsenorge.no).

Fellesbetegnelsen autismespekterforstyrrelser eller autismespekterdiagnoser omfatter barneautisme, atypisk autisme og Asperger syndrom. Disse tilstandene har en sterk arvelig komponent og har en nevrobiologisk årsak. Tidlig hjelp og oppfølging for å håndtere problemer forbundet med tilstanden har vist seg viktig.

Mestringskurs for personer med autismespektertilstander

VPA har utarbeidet et mestringskurs i samarbeid med Regional kompetansetjeneste for autisme, ADHD og Tourettes syndrom Helse Sør-Øst (RKT). Kurset kan holdes både i spesialist- og primærhelsetjenesten og i habiliterings- og rehabiliteringstjenester.

Arbeidsbok som bygger på erfaringer fra kursene

I forbindelse med mestringskurset ble det utarbeidet en Arbeidsbok for personer med Asberger syndrom (Berge et al., 2021). Denne bygger på erfaringer fra kursene og har også blitt laget i samarbeid med RKT.

Arbeidsboken er skrevet for pasientene, deres pårørende og helsepersonell. Den er basert på forskningen som finnes på området, og de temaene som særlig ofte trekkes frem på mestringskurset.

Verdifullt med gruppebehandling

– Vi gjennomførte en intervjustudie i 2022 for å utvikle behandlingstilbudet til personer med autismespekterforstyrrelser. Studien ble publisert i Tidsskrift for Norsk Psykologforening, og jeg holdt et innlegg for Norsk Psykologforening som en del av spesialistutdanningen for psykologer i november 2023, forteller psykologspesialist Nasrettin Sønmez ved Allmennpsykiatrisk poliklinikk.

En mann som sitter på en stein
Nasrettin Sønmez er psykologspesialist på Allmennpsykiatrisk poliklinikk. Foto: Privat

De fleste av intervjudeltakerne opplevde fortsatt at det var vanskelig å håndtere stress etter kurset, men de hadde fått økt forståelse av hvordan stressbelastninger påvirker dem, og i hvilke situasjoner stress oppstår. Noen opplevde at det hjalp å snakke om stressmestring, og om å «føle at det er lov å bli stresset».

Det å være sammen i en gruppe med andre som har liknende problemer og erfaringer, er vurdert som mest verdifullt og nyttig av alle intervjudeltakerne. De følte seg som en del av et fellesskap hvor de opplevde å bli forstått, akseptert og respektert. De opplevde at de ikke er «sin diagnose», at de er like annerledes som alle andre, og at denne annerledesheten er berikende.

Kursholderkurs for behandlere

Sykehuset har god erfaring med gruppebasert behandling, og VPA ønsker å bidra med sin kompetanse og til mer behandling.

Kursholderkurset har som mål å gi kompetanse til å starte opp egne mestringskurs. Målgruppen er behandlere, primært i spesialisthelsetjenesten, med ansvar for oppfølging og behandling av pasienter med autismespekterforstyrrelser. Første kursholderkurs ble holdt i mai 2024.

Neste kursholderkurs arrangeres over to dager, 5. – 6. mars, i auditoriet i Bygg A i Forskningsveien 7.

Påmelding innen 20. februar via Kompetansebroen eller kontakt psykolog Hanne Sofie Wernø Nilsson. Kursavgift er 5000 kroner (inkludert lunsj).

– Dette er en unik mulighet til å tilegne seg kompetanse om et behandlingstilbud for personer med autismespekterdiagnoser. Behovet for økt kunnskap på dette feltet er stort, og vi ønsker å bidra til å styrke behandlingstilbudet i hele landet, sier Wernø Nilsson.