Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose

Angina pectoris (hjertekrampe)

Angina pectoris skyldes at en eller flere av kransårene i hjertet er trange. Kransårene er de blodårene som forsyner hjertemuskelen med oksygenrikt blod. Når kransårene blir trange, får hjertemuskelen tilført for lite oksygenrikt blod, og det oppstår smerter i brystet. Dette kaller vi angina pectoris.

Stabil angina betyr belastningsrelaterte brystsmerter fra hjertet. Smertene forsvinner vanligvis med hvile eller ved hjelp av legemidler. Går ikke smertene over, må du ringe 113 umiddelbart.

Les mer på helsenorge.no

Symptomer

Hjertet er en muskel som sørger for at alle kroppens organer får oksygenrikt blod. Hjertet selv trenger også oksygen for å fungere, og får dette gjennom kransårene (hjertets blodårer). Angina pectoris oppstår på grunn av fettavleiringer i hjertets kransårer. Prosessen kaller vi aterosklerose eller åreforkalkning. De fleste får slike fettavleiringer i større eller mindre grad med økende alder, men noen er mer utsatt enn andre.

Faktorer som kan fremskynde åreforkalkningsprosessen, er:

  • røyking
  • høyt blodtrykk
  • høyt kolesterol
  • fysisk inaktivitet
  • dårlig kosthold
  • diabetes.

I tillegg kommer faktorer som ikke kan påvirkes som arv, kjønn og alder.

Klemmende smerter midt i brystet er typiske symptomer på angina pectoris. Smertene kan stråle ut i venstre arm eller begge armer, mellom skulderbladene, opp mot nakke/hals/kjeve og mot øverste del av mage. Andre symptomer kan være tung pust og/eller tretthet.

Anginasymptomer oppstår ofte ved fysiske anstrengelser, psykiske påkjenninger og stress. Forsnevringer på kransårene reduserer blodtilførselen til hjertet. Det oppstår da oksygenmangel i hjertemuskelen, og dette utløser brystsmerter (angina pectoris). Symptomene går tilbake når du roer ned eller hviler. Eventuelt kan nitroglyserinspray eller smeltetablett under tungen hjelpe umiddelbart på anginasmerter. Nitroglyserin virker ved at blodårene i kroppen utvider seg, som igjen letter hjertets arbeid.

Utredning

Dersom du har symptomer på angina pectoris blir du utredet på sykehuset, enten poliklinisk og/eller ved innleggelse. Utredningen for angina pectoris består blant annet av arbeids-EKG og/ eller CT av hjertet. Det kan også være behov for ultralyd undersøkelse av hjertet.  I tillegg til medikamentell behandling (medisiner) kan det være aktuelt å utrede sykdommen videre med koronar angiografi. 

Behandling

Om du får påvist angina pectoris som følge av åreforkalkning og trange kransårer, kan vi tilby ulike behandlinger ut i fra sykdommens karakter. Ut over medikamentell behandling (medisiner) kan det være aktuelt med koronar angiografi for å se om kransåresykdommen er slik at det kan være aktuelt med utblokking av trange partier i kransårene. Må vi utføre en utblokking, gjør vi som regel det under samme inngrep som når vi tar koronar angiografien. Undersøkelsen kan også avdekke forhold som gjør det aktuelt med hjerteoperasjon (by-pass operasjon). 

Forebyggende behandling tar sikte på å bremse / hindre forverring av sykdommen. Behandlingen består da av både medikamenter og livsstilsendringer, som for eksempel økt fysisk aktivitet, hjertevennlig kosthold og røykeslutt. For å forebygge forverring av angina pectoris er det viktig med blodfortynnende og kolesterolsenkende medisiner.






Oppfølging

Hvilken oppfølging du får ved angina pectoris avhenger av tilstanden din og hvilken behandling du har fått.

Det er viktig at du tar medisinene som foreskrevet og har jevnlig kontroll hos fastlege og/eller poliklinikk, avhengig av hva som blir anbefalt.

Videre er det viktig med gode levevaner: røykeslutt, sunt kosthold, begrenset alkoholinntak, vektreduksjon, redusere stress, samt å være fysisk aktiv.



Kontakt

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon Klinikk for medisin

Kontakt Klinikk for medisin
Et par personer som går utenfor en bygning

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon

Diakonveien 12, 0370 Oslo

Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo

Transport

​På Steinerud finner du somatiske avdelinger (fysisk helse), alderspsykiatrisk avdeling, poliklinikker, akuttmottak, medisinske serviceavdelinger, apotek og administrasjon.

​T-bane

  • Linje 1 til Frøen eller Steinerud stasjon
  • Linje 2 eller 3 til Borgen stasjon

Buss

  • Linje 46 til Frøensalleen
  • Linjene 28 eller 45 til Volvat

Bil

Ta av fra Sørkedalsveien i rundkjøringen ved Volvat Medisinske Senter og Skeidar, og kjør inn Diakonveien. 

  • Hovedinngangen, Diakonveien 12: det er parkeringsplasser etter 500 meter rett frem.
  • Inngang Reidar Kobros vei (poliklinikker, blodprøvetaking og apotek): kjør til venstre i Borgenveien rett etter Volvat Medisinske Senter. Deretter kjører du stikkveien til høyre for å komme inn på gjesteparkeringsplassen nedenfor inngangen til poliklinikkene (ny innkjørsel til parkeringsplassen fra 26.09.22)

Du kan slippe av og plukke opp passasjerer rett vest for sykehusets hovedinngang og ved poliklinikkinngangen. I begge tilfeller kjører du inn Reidar Kobros vei.

 

Parkering sykkel

Det er i overkant av 300 sykkelparkeringsplasser på ​Steinerud.

Parkering bil​

Parkering ute (P1 og P5)

Mandag-lørdag kl. 9-15: kr. 50,- per time
Søndag + røde dager: gratis parkering
Julaften, påskeaften og nyttårsaften kl. 9-15: kr. 50,- per time

Parkering inne (parkeringshuset P4)

Hele døgnet, alle dager: kr 40,- per time, maks 200,- per døgn.

 

HC-parkering

Besøkende med gyldig parkeringskort for forflytningshemmede kan parkere gratis på oppmerkede HC-plasser i Diakonveien og Reidar Kobros vei.

Dersom man benytter Easypark påløper det servicetillegg.

 


Fakturering

Besøkende som fakturerer for sine tjenester til Diakonhjemmet, må parkere på avgiftsparkeringen og eventuelt ta parkeringsavgiften med på fakturaen.​​ 

Det er billettløs parkering på gjesteparkeringsplassene på Steinerud. Bilens kjennemerke registreres når du kjører inn i parkeringsanlegget. Parkeringstiden starter automatisk.​​


Før du forlater parkeringsanlegget har du følgende betalingsalternativer:

  1. Ved avreise: Benytt betalingsautomat ved parkering
  2. Easypark appen med automatisk trekk på kortet
  3. Via parcnordic.no innen 72 timer
  4. Faktura i posten for parkert tid. Administrasjonsgebyr påløper

Oversiktskart over parkering på Steinerud

Eventuell klage på kontrollavgift​ sendes til Park Nordic

Kurs

  • Kransåresykdom
    Kurset passer for deg som har hatt hjerteinfarkt eller angina pectoris ("hjertkrampe"), og som enten er behandlet med utblokking, hjerteoperasjon eller som kun er medikamentelt behandlet. Tilbudet er også for dine pårørende/nærstående.
    Kransåresykdom
    22.
    mai
    2024
    Flere datoer