Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undersøkelse

CPET-undersøkelse

Ved kardiopulmonal belastningsundersøkelse (CPET) kartlegger vi fysiologisk respons av hjerte og lunger under fysisk aktivitet (på tredemølle). Vi måler  lungefunksjon, blodtrykksrespons, hjerterytme, oksygeninnhold i blodet,og fysisk form (maksimalt oksygenopptak).

CPET er en test som kartlegger fysisk form og kan gjennomøres før du skal i gang med trening eller for å teste effekt av trening du har gjennomført. Hvis legen ikke har funnet noen lunge- eller hjertesykdom som kan forklare hvorfor du er tungpusten, eller at du ikke orker så mye som før, kan vi gjennomføre en CPET for å se hvordan hjerte og lunger fungerer ved fysisk aktvitet fra lett til tung belastning.

Før

Du bes ta medisiner som du pleier med mindre du får beskjed om noe annet. Du kan spise frem til to timer før undersøkelsen. Hvis du røyker, er det fint om du forsøker å ikke røyke de siste fire timene før undersøkelsen. Ta med klær som er lette å bevege seg i, gjerne joggesko og treningstøy hvis du har. Det er fint om du ikke trener veldig hardt dagen før eller samme dag som som undersøkelsen.

Under

Først måler vi høyde og vekt, så tar vi forskjellige pusteprøver for å kartlegge lungefunksjonen din. Vi fester EKG elektroder på overkroppen din for å overvåke hjertet ditt mens du anstrenger deg. 

Du skal deretter gå på tredemølle. Vi tilpasser testen utfra ditt utgangspunkt. Hensikten er å gradvis øke belastningen til du ikke orker mer. Vanligvis tar selve testen på tredemølle 8-12 minutter. Under testen på tredemølle puster du i en maske slik at vi kan måle hvor mye oksygen du tar opp og hvor mye karbondioksid du skiller ut. Vi tar en liten blodprøve fra fingertuppene din rett etter at testen er fullført. Vi går gjennom og forklarer alle de ulike delene av undersøkelsen og de viktigste resultatene i etterkant av undersøkelsen.

Gjør det vondt?

Du kan forvente at du blir sliten mot slutten av testen på tredemølle. Vi oppfordrer deg til å forsøke å yte ditt maksimale, men det er du som bestemmer når du ikke orker å gå mer. Enkelte kan oppleve at det er litt uvant å puste i en maske under selve testen på tredemølle. Blodprøven vi tar fra fingertuppen oppleves som et lite stikk.

Etter

Etter undersøkelsen kan du reise hjem på vanlig måte.

Når får jeg resultatet?

De viktigste funnene fra undersøkelsen vil du få vite før du går hjem. Enkelte ganger må vi diskutere resultatene med andre fagpersoner. Da kan det hende du vil få en oppfølgingstime på sykehuset. Vi sender også kopi av resultatene til din fastlege.

Bivirkninger og komplikasjoner

Undersøkelsen har ingen kjente bivirkninger og det er en test med svært lav risiko. Du kan oppleve at du er litt litt sliten i etterkant, men de fleste henter seg raskt inn igjen.

Kontakt

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon Avdeling for klinisk aktivitet

Kontakt Avdeling for klinisk aktivitet
Et par personer som går utenfor en bygning

Diakonveien 12 – somatikk, alderspsykiatri og administrasjon

Diakonveien 12, 0370 Oslo

Postboks 23 Vinderen, 0319 Oslo

Transport

​På Steinerud finner du somatiske avdelinger (fysisk helse), alderspsykiatrisk avdeling, poliklinikker, akuttmottak, medisinske serviceavdelinger, apotek og administrasjon.

​T-bane

  • Linje 1 til Frøen eller Steinerud stasjon
  • Linje 2 eller 3 til Borgen stasjon

Buss

  • Linje 46 til Frøensalleen
  • Linjene 28 eller 45 til Volvat

Bil

Ta av fra Sørkedalsveien i rundkjøringen ved Volvat Medisinske Senter og Skeidar, og kjør inn Diakonveien. 

  • Hovedinngangen, Diakonveien 12: det er parkeringsplasser etter 500 meter rett frem.
  • Inngang Reidar Kobros vei (poliklinikker, blodprøvetaking og apotek): kjør til venstre i Borgenveien rett etter Volvat Medisinske Senter. Deretter kjører du stikkveien til høyre for å komme inn på gjesteparkeringsplassen nedenfor inngangen til poliklinikkene (ny innkjørsel til parkeringsplassen fra 26.09.22)

Du kan slippe av og plukke opp passasjerer rett vest for sykehusets hovedinngang og ved poliklinikkinngangen. I begge tilfeller kjører du inn Reidar Kobros vei.

 

Parkering sykkel

Det er i overkant av 300 sykkelparkeringsplasser på ​Steinerud.

Parkering bil​

Parkering ute (P1 og P5)

Mandag-lørdag kl. 9-15: kr. 50,- per time
Søndag + røde dager: gratis parkering
Julaften, påskeaften og nyttårsaften kl. 9-15: kr. 50,- per time

Parkering inne (parkeringshuset P4)

Hele døgnet, alle dager: kr 40,- per time, maks 200,- per døgn.

 

HC-parkering

Besøkende med gyldig parkeringskort for forflytningshemmede kan parkere gratis på oppmerkede HC-plasser i Diakonveien og Reidar Kobros vei.

Dersom man benytter Easypark påløper det servicetillegg.

 


Fakturering

Besøkende som fakturerer for sine tjenester til Diakonhjemmet, må parkere på avgiftsparkeringen og eventuelt ta parkeringsavgiften med på fakturaen.​​ 

Det er billettløs parkering på gjesteparkeringsplassene på Steinerud. Bilens kjennemerke registreres når du kjører inn i parkeringsanlegget. Parkeringstiden starter automatisk.​​


Før du forlater parkeringsanlegget har du følgende betalingsalternativer:

  1. Ved avreise: Benytt betalingsautomat ved parkering
  2. Easypark appen med automatisk trekk på kortet
  3. Via parcnordic.no innen 72 timer
  4. Faktura i posten for parkert tid. Administrasjonsgebyr påløper

Oversiktskart over parkering på Steinerud

Eventuell klage på kontrollavgift​ sendes til Park Nordic