Prosjekt
BRIDGE-studien
BRIDGE-studien. En multisenter randomisert kontrollert studie for å bedre kontinuitet og kvalitet i rehabilitering av personer med sykdommer og plager i muskel- og skjelettsystemet.
Prosjektleder
Ingvild Kjeken, professor i ergoterapi
Om prosjektet
Det overordnede målet er å bedre kontinuitet og kvalitet i rehabiliteringsforløp på tvers av nivåer i helsetjenesten.
I BRIDGE-studien har vi utviklet et rehabiliteringsprogram (BRIDGE-programmet) som er ment å fungere som en bro mellom spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten, slik at helsepersonell fra begge nivåer kan samarbeide med pasienten på en målrettet, sammenhengende måte.
Studiemateriell i BRIDGE-studien
BRIDGE-programmet, 5 elementer (PDF)
Oversikt over detaljer i BRIDGE-programmet (PDF)
Veiledningshefte for helsepersonell BRIDGE (PDF)
Veiledningshefte for pasienter BRIDGE (PDF)
Se film om rehabiliteringsmål ved å klikke på denne lenken (youtube.com)
The BRIDGE study materials
Dette holder vi på med
a) Evaluerer om BRIDGE-programmet bedrer og/eller forlenger effekten av rehabiliterings-opphold i spesialisthelsetjenesten
b) Sammenligner innhold og organisering av rehabiliteringstilbud ved deltagende rehabiliteringssentre og undersøker om vi kan bruke et kvalitetsindikatorsett for å fange opp endringer i kvalitet før og etter innføring av BRIDGE-programmet
c) Undersøker forholdet mellom rehabiliteringsresultater og grad av tilslutning til kvalitetsindikatorer for rehabilitering
BRIDGE-programmet inneholder fem elementer:
1. Individuelle rehabiliteringsmål
2. Individuelt tilpassede rehabiliteringsplaner
3. Oppfølgingsplan for tiden etter utreise
4. En digital grafisk rapport som pasientene kan bruke for å følge med på endringer i egen helse og funksjon. Oppfølgingsplanen inkluderer pasientens plan for egeninnsats, og navn og avtaler med aktuelle oppfølgingstjenester eller tilbud i pasientens nærmiljø, kommunehelsetjeneste, arbeidsplass eller NAV-system. Den grafiske rapporten kan pasientene bruke i samarbeid med viktige personer i helsetjenesten, familien eller andre i oppfølgingstiden. Samhandling mellom pasient og helsepersonell på sentrene baserer seg på holdninger og samtaleferdigheter fra motiverende intervju.
5. Motiverende intervju
BRIDGE er en randomisert kontrollert multisenterstudie med trappetrinns-design (stepped wedge design). Hvert senter byttet fra kontroll (nåværende rehabiliteringsprogram) til intervensjon (ved å legge til BRIDGE-programmet) i randomisert rekkefølge. Inklusjon av pasienter startet opp i august 2017. Første senter skiftet til BRIDGE-programmet i september 2017 og siste senter skiftet i mai 2018. Inkluderte pasienter ble fulgt opp ett år med elektronisk datainnsamling med måletidspunkter ved rehabiliteringsoppholdets start og slutt, samt etter 2, 7 og 12 måneder. Datainnsamlingen ble avsluttet i juni 2019. Vi arbeider nå med data-analyser og formidling.
Videre vil vi:
d) undersøke om god oppfølging i perioden etter hjemkomst predikerer høy måloppnåelse og forbedret livskvalitet og funksjon ett år etter rehabiliteringsopphold.
e) undersøke pasienters erfaringer med BRIDGE-programmet, basert på kvalitative intervjuer av pasienter.
Samarbeid
BRIDGE-studien er et samarbeidsprosjekt mellom NKRR og åtte rehabiliteringssteder i spesialisthelsetjenesten fra alle helseregioner:
Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus, Lillehammer Sanitetsforenings Revmatismesykehus, Meråker Kurbad, Muritunet, Rehabilitering Vest, Sørlandet Sykehus (Arendal), Valnesfjord Helsesportssenter og Vikersund Kurbad.
Omtale/publikasjoner
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03102814?term=kjeken&rank=2
Tidslinje
Anne-Lene Sand-Svartrud er ansatt som stipendiat i prosjektet i perioden 2018-2022.
Gunnhild Berdal er ansatt som post doc kandidat i prosjektet i perioden 2019-2022.
Studien er finansiert av Norges Forskningsråd.